3.0 PENGENDALI MAKANAN
3.0 PENGENDALI MAKANAN
3.1 PEMERIKSAAN KESIHATAN
Pengendali makanan juga diwajibkan menjalani pemeriksaan kesihatan dan mendapatkan vaksin daripada pengamal perubatan berdaftar sebelum dibenarkan mengendali makanan di premis makanan.
Adalah menjadi tanggungjawab pengendali makanan yang
menghidap, atau merupakan pembawa penyakit bawaan makanan atau yang disyaki
menghidap, atau merupakan pembawa penyakit bawaan makanan untuk tidak memasuki
premis makanan atau mengendalikan makanan sehingga dia disahkan sembuh daripada
penyakit dan sihat daripada segi perubatan untuk bekerja oleh pengamal
perubatan berdaftar.
3.2 PROSEDUR
• Rekod Pemeriksaan Kesihatan disimpan dengan baik di premis dan memastikan ianya sentiasa sah
• Pastikan pengendali makanan memaklumkan kepada pegawai atasan berkaitan sebarang tanda berikut :
a. Sakit perut, muntah dan cirit birit.
b. Jangkitan pada kulit.
c. Sebarang lelehan dari hidung, mata atau telinga.
• Pengendali makanan yang dikenalpasti dijangkiti penyakit berjangkit perlu melaporkan kepada pihak pengurusan mengikut prosedur yang ditetapkan.
3.3 SUNTIKAN VAKSIN ANTI TIFOID
Suntikan ini juga bertujuan untuk mengelakkan pengendali makanan daripada dijangkiti penyakit typhoid & mencegah penularan kepada orang awam melalui makanan dan minuman.
Vaksin typhoid dapat mengurangkan jangkitan bahaya sehingga 80%.
Vaksin disuntikkan di lengan atau paha
Vaksin diberikan kepada individu yang berumur lebih dari 2 tahun ke atas Imunisasi diberikan setiap 3 tahun bagi pengendali makanan
3.4 OBJEKTIF
Untuk mengelakkan
pencemaran silang
Keracunan
makanan boleh berlaku akibat pencemaran silang.
Pencemaran silang ialah makanan yang telah dimasak dicemari oleh bakteria daripada makanan
mentah, peralatan yang kotor atau pengendali makanan yang tidak mengamalkan
kebersihan diri.
1.
Pastikan peralatan memasak berada di dalam
keadaan bersih.
2.
Gunakan kain lap yang berbeza bagi mengelap
peralatan, kaunter dapur/meja dan tangan.
3.
Gunakan peralatan yang berasingan bagi makanan mentah
dan makanan masak/ makanan sedia dimakan.
4.
Letak makanan yang
telah dimasak dan makanan mentah di dalam bekas
yang berasingan.
Semua pengendali makanan hendaklah mendapatkan Suntikan anti tifoid setiap tiga tahun sekali dan rekod berkaitan disimpan dalam Fail Pemeriksaan Kesihatan Anggota.
Semua pengendali makanan, sama ada warga asing atau tempatan diwajibkan mendapatkan suntikan vaksin (pelalian anti-tifoid) melalui pengamal perubatan berdaftar.
Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah
berkata, suntikan itu bertujuan mengelakkan pengendali makanan daripada
dijangkiti penyakit tifoid dan mencegah penularan kepada orang awam melalui
makanan atau minuman.
Menurutnya, mengikut Peraturan 11, Peraturan Kebersihan
Makanan 2009, pemilik premis makanan hendaklah tidak menggaji atau membenarkan
mana-mana pengendali makanan bekerja di premisnya melainkan jika mereka diberi
suntikan vaksin (pelalian anti-tifoid) oleh pengamal perubatan berdaftar.
“Di samping itu, mengikut Peraturan 31, Peraturan-Peraturan Kebersihan
Makanan 2009, semua pengendali makanan, sama ada warga asing atau tidak, perlu
mendapatkan suntikan vaksin oleh pengamal perubatan berdaftar
3.6 REKOD - Senarai pekerja bagi suntikan anti tifoid
Comments
Post a Comment