6.0 KAWALAN PENGANGKUTAN DAN PENGEDARAN

 


Disediakan Oleh : 
Mohd Imran Bin Mohd Fuad 
   DPH 201923701 
DPIH 4C 

6.0 KAWALAN PENGANGKUTAN DAN PENGEDARAN

    Sebagai peniaga/pembekal/pemborong, sebelum produk makanan dipasarkan/diangkut/dipindahkan/diedarkan kepada peruncit dan pelanggan anda perlu pastikan beberapa perkara diikuti seperti berikut:

a. kenderaan hendaklah sesuai dan khusus untuk mengangkut produk makanan sahaja.

b. kenderaan hendaklah dalam keadaan bersih.

c. bertutup supaya tidak mencemarkan produk.

d. tidak bercampur produk makanan dan bukan makanan.

e. mempunyai kawalan suhu jika membawa produk makanan yang sejuk beku dan dingin.

f. produk boleh disusun dengan baik di dalam kenderaan supaya tidak rosak, tidak kemek dan tidak         dihempap.



6.1 OBJEKTIF 

Untuk memastikan makanan yang diedarkan adalah selamat, bersih, dan bebas daripada bahaya kontaminasi.

 

Merujuk kepada kajian ini, pengetahuan adalah maklumat berkaitan keselamatan makanan yang diperolehi oleh pengendali makanan meliputi asas kebersihan diri, penyediaan makanan, penyimpanan makanan, penggunaan alat pelindung diri dan penghidangan makanan. Manakala sikap adalah merujuk kepada cara berfikir pengendali makanan dalam aspek mengendali makanan, penggunaan peralatan bersesuaian dan kebersihan tempat berkerja. Sementara itu, amalan adalah tingkah laku pengendali makanan dalam aspek kebersihan dan keselamatan makanan.

 

6.2 SKOP 

Pengangkutan produk siap

 §        Pembangunan proses infrastruktur perolehan komoditi, dari pengeluar bahan mentah dan bahan ke         pengilang sumber, barang, dan kemudian - dari syarikat yang menghasilkan produk tersebut                    kepada pengguna akhir;

§           Pembentukan dan penyelenggaraan yang berterusan pada tahap yang sepatutnya fungsi sistem                peredaran barang umum;

§           Pengurusan inventori;

§           Pengoptimuman dan rasionalisasi proses barangan bergerak, serta pengeluaran dan pemasaran         produk siap.


6.3 TANGGUNGJAWAB-Pemandu Kenderaan

6.4 TANGGUNGJAWAB-Pekerja Stor



Penjaga stor hendaklah menyediakan rekod kawalan dan pemantauan bagi aktiviti pengedaran dan pengangkutan makanan (Rekod Kawalan dan Pemantauan bagi Aktiviti Pengedaran dan Pengangkutan Makanan) Penjaga stor hendaklah memastikan rekod kawalan dan pemantauan sentiasa dikemaskini. Penjaga stor hendaklah memantau kebersihan kenderaan yang digunakan untuk mengangkut makanan. Pemandu kenderaan hendaklah sentiasa memastikan kenderaan yang digunakan untuk mengangkut makanan sentiasa dalam keadaan bersih dan bebas dari bahaya pencemaran (Rekod Pemeriksaan Kenderaan) Pemandu kenderaan perlu memastikan pelanggan mengesahkan penerimaan barang menerusi Rekod Kawalan dan Pemantauan bagi Aktiviti Pengedaran dan Pengangkutan Makanan.


 6.5 PROSEDUR

Bahan kimia seperti agen pembersih dan penyahjangkit tidak bolehdisimpan dengan bahan makanan atau bahan mentah.  Rekod penggunaan bahan kimia dan pemantauan. Penerimaan dan penggunaan menggunakan prosedur yang ditetapkan.

 

i-Penerimaan bahan kimia-Semak label bahan mentah.-Periksa bekas dan arahan penyimpanan.-Rekodkan dalam rekod kawalan bahan kimia.-Simpan di tempat yang telah dikhaskan

ii-Penggunaan/penyimpananbahan kimia-Pegawai yang bertanggungjawab lulus penggunaan bahan kimia.-Rekod Pengeluaran Bahan.-Simpan jika ada baki.-Kembalikan jika bahan kimia tidak digunakan


6.6 REKOD KAWALAN DAN PEMANTAUAN BAGI AKTIVITI PENGEDARAN DAN

      PENGANGKUTAN MAKANAN

 



6.6.1  REKOD KAWALAN PEMERIKSAAN KENDERAAN 





Comments

Popular posts from this blog

3.0 PENGENDALI MAKANAN

1.0 PROFIL SYARIKAT DAN POLISI PENGURUSAN KESELAMATAN MAKANAN