6.0 KAWALAN PENGANGKUTAN DAN PENGEDARAN
6.0 KAWALAN PENGANGKUTAN DAN
PENGEDARAN
Sebagai
peniaga/pembekal/pemborong, sebelum produk makanan
dipasarkan/diangkut/dipindahkan/diedarkan kepada peruncit dan pelanggan anda
perlu pastikan beberapa perkara diikuti seperti berikut:
a. kenderaan hendaklah sesuai dan
khusus untuk mengangkut produk makanan sahaja.
b. kenderaan hendaklah dalam keadaan
bersih.
c. bertutup supaya tidak mencemarkan
produk.
d. tidak bercampur produk makanan dan
bukan makanan.
e. mempunyai kawalan suhu jika membawa
produk makanan yang sejuk beku dan dingin.
f. produk boleh disusun dengan baik di
dalam kenderaan supaya tidak rosak, tidak kemek dan tidak dihempap.
6.1 OBJEKTIF
Untuk memastikan
makanan yang diedarkan adalah selamat, bersih, dan bebas daripada bahaya kontaminasi.
Merujuk kepada kajian ini,
pengetahuan adalah maklumat berkaitan keselamatan makanan yang diperolehi oleh
pengendali makanan meliputi asas kebersihan diri, penyediaan makanan,
penyimpanan makanan, penggunaan alat pelindung diri dan penghidangan makanan.
Manakala sikap adalah merujuk kepada cara berfikir pengendali makanan dalam
aspek mengendali makanan, penggunaan peralatan bersesuaian dan kebersihan
tempat berkerja. Sementara itu, amalan adalah tingkah laku pengendali makanan
dalam aspek kebersihan dan keselamatan makanan.
6.2 SKOP
Pengangkutan produk siap
§ Pembentukan dan penyelenggaraan yang berterusan pada tahap yang sepatutnya fungsi sistem peredaran barang umum;
§ Pengurusan
inventori;
§ Pengoptimuman dan
rasionalisasi proses barangan bergerak, serta pengeluaran dan pemasaran produk
siap.
6.3 TANGGUNGJAWAB-Pemandu Kenderaan
6.4 TANGGUNGJAWAB-Pekerja Stor
Penjaga stor hendaklah
menyediakan rekod kawalan dan pemantauan bagi aktiviti pengedaran dan
pengangkutan makanan (Rekod Kawalan dan Pemantauan bagi Aktiviti Pengedaran dan
Pengangkutan Makanan) Penjaga stor hendaklah memastikan rekod kawalan dan
pemantauan sentiasa dikemaskini. Penjaga stor hendaklah memantau kebersihan
kenderaan yang digunakan untuk mengangkut makanan. Pemandu kenderaan hendaklah
sentiasa memastikan kenderaan yang digunakan untuk mengangkut makanan sentiasa
dalam keadaan bersih dan bebas dari bahaya pencemaran (Rekod Pemeriksaan
Kenderaan) Pemandu kenderaan perlu memastikan pelanggan mengesahkan penerimaan
barang menerusi Rekod Kawalan dan Pemantauan bagi Aktiviti Pengedaran dan
Pengangkutan Makanan.
Bahan kimia
seperti agen pembersih dan penyahjangkit tidak bolehdisimpan dengan bahan
makanan atau bahan mentah. Rekod penggunaan bahan kimia dan pemantauan.
Penerimaan dan penggunaan menggunakan prosedur yang ditetapkan.
i-Penerimaan
bahan kimia-Semak label bahan mentah.-Periksa bekas dan arahan
penyimpanan.-Rekodkan dalam rekod kawalan bahan kimia.-Simpan di tempat yang
telah dikhaskan
ii-Penggunaan/penyimpananbahan
kimia-Pegawai yang bertanggungjawab lulus penggunaan bahan kimia.-Rekod
Pengeluaran Bahan.-Simpan jika ada baki.-Kembalikan jika bahan kimia tidak
digunakan
6.6 REKOD KAWALAN DAN PEMANTAUAN BAGI AKTIVITI PENGEDARAN DAN
PENGANGKUTAN MAKANAN
Comments
Post a Comment