5.0 KAWALAN OPERASI
5.1 KAWALAN BAHAN MENTAH
Bagi memastikan semua bahan mentah yang diterima selamat dan berkualiti. Pengawai QA/QC iaitu Encik Naqib akan memeriksa rekod dan juga prosedur agar tidak terlepas mana-mana bahan mentah yang rosak.
5.2
KAWALAN PEMPROSESAN MAKANAN
Mengenalpasti dan mengawal
langkah pemprosesan daripada sebarang pencemaran dari segi mikrobiologi, kimia
dan fizikal di sepanjang rantaian pemprosesan Encik Naqib dan juga Penyelia di
Restoran Imran iaitu Encik Syahmi akan memeriksa setiap langkah pemprosesan
makanan,prosedur dan kawalan.
- Pemilihan dan pembersihan.Ayam,sayur dan udang akan dibasuh dan dicuci dengan bersih.
· - Bahan mentah ditimbang
mengikut kuantiti yang diperlukan
· - Mempunyai pengisar agar boleh mengisar lada putih, bawang merah dan bawang putih.
· - Penimbang perlu
diperiksa agar tiada kecuaian
5.3 KAWALAN PEMBUNGKUSAN
-KAWALAN PENERIMAAN BAHAN
PEMBUNGKUS
Bagi memastikan keselamatan
bahan pembungkus digunakan semasa proses penerimaan bahan pembungkus Pengawai
QA/QC iaitu Encik Naqib akan memriksan rekod penerimaan bahan pembungkus dan
prosedur akan diperiksa.
-KAWALAN PEMBUNGKUSAN PRODUK SIAP
Bagi memastikan keselamatan dan kualiti semua produk siap.dan semua produk siap, Encik Syahir dan Encik Aqiel yang bertanggungjawab menyelia bahagian pembungkusan produk siap. Rekod kawalan menunjukan produk kami terima banyak pesanan iaitu Nasi Goreng Cina.Ia mendapat sambutan yang baik sekali daripada pelanggan.
5.4 KAWALAN PENYIMPANAN PRODUK
SIAP
Bagi memastikan keselamatan
dan menjamin jangka hayat produk siap.di Restoran Imran .Operater iaitu Encik
Syahir akan mengendalikan penyimpanan produk siap.
5.5 KAWALAN BAHAN KIMIA
Bagi memastikan pengendalian
bahan kimia yang betul dan selamat dari mencemarkan produk akhir seperti racun
makhluk perosak, bahan sanitizer, bahan pencuci , minyak pelincir atau lain-lain
bahan kimia.Encik Naqib akan menyelia bahagian bahan kimia.
Comments
Post a Comment